BIBELN
eller
DEN HELIGA SKRIFT
KONUNGEN ÅR 1917

26 Första Samuelsboken

Första Samuelsboken

Index

27 Kapitlet

1

 

  Men David sade till sig själv: »En dag skall jag nu i alla fall omkomma genom Sauls hand. Ingen annan räddning finnes för mig än att fly undan till filistéernas land; då måste Saul avstå ifrån att vidare söka efter mig över hela Israels område, och så undkommer jag hans hand.»  

 

 


2

 

  Och David bröt upp och drog med sina sex hundra man över till Akis, Maoks son, konungen i Gat.  

 

 


3

 

  Och David stannade hos Akis i Gat med sina män, var och en med sitt husfolk, David med sina båda hustrur, Ahinoam från Jisreel och Abigail, karmeliten Nabals hustru.  

 

 


4

 

  Och när det blev berättat för Saul att David hade flytt till Gat, sökte han icke vidare efter honom.  

 

 


5

 

  Men David sade till Akis: »Om jag har funnit nåd för dina ögon, så låt mig få min bostad i någon av landsortsstäderna, så att jag får vistas där. Varför skulle din tjänare bo i huvudstaden hos dig?»  

 

 


6

 

  Då gav Akis honom samma dag Siklag. Därför hör Siklag ännu i dag under Juda konungar.  

 

 


7

 

  Den tid David bodde i filistéernas land var sammanräknat ett år och fyra månader.  

 

 


8

 

  Men David drog upp med sina män, och de företogo plundringståg i gesuréernas, girsiternas och amalekiternas land. Ty dessa stammar bodde sedan gammalt där i landet, fram emot Sur och ända intill Egyptens land.  

 

 


9

 

  Och så ofta David härjade i landet, lät han varken män eller kvinnor bliva vid liv; men får och fäkreatur och åsnor och kameler och kläder tog han med sig och vände så tillbaka och kom till Akis.  

 

 


10

 

  När då Akis sade: »Haven I väl i dag företagit något plundringståg?», svarade David: »Ja, i den del av Sydlandet, som tillhör Juda», eller: »I den del av Sydlandet, som tillhör jerameeliterna», eller: »I den del av Sydlandet, som tillhör kainéerna.»  

 

 


11

 

  Men att David lät varken män eller kvinnor bliva vid liv och komma till Gat, det skedde därför att han tänkte: »De kunde eljest förråda oss och säga: 'Så och så har David gjort, så har han betett sig under hela den tid han har bott i filistéernas land.'»  

 

 


12

 

  Därför trodde Akis David och tänkte: »Han har nu gjort sig förhatlig för sitt folk Israel och kommer att bliva min tjänare för alltid.  

 

 


28 Första Samuelsboken

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: